Wednesday, 26 May 2010

tomyam putih

Posted by mrs. tarmizi at 2:00 pm


tomyam ni lawan ngan siakap tiga rasa yg aku masak utk lunch khamis lepas.. dua jenis ni je pun yg aku masak.. simple2 sajork.. hehhee.. aku try jgk search mcm mana nak wat tomyam putih ni.. takde la plak.. last2 aku gi beli paste tomyam putih kat kdai bwh umah ni je.. hehehe.. abis cite kan.. tp lain kali aku try google lg.. tak best r guna paste2 ni.. tak ori.. kna resipi asli bru best.. huhu.. klu sapa2 yg ada resipi tomyam putih ni, kongsi2 la ngan aku ye.. hihihi..



TOMYAM PUTIH

3 ekor sotong - potong 2

10 ekor udang

3 ketul ayam - potong kecik2

carrot - potong la ikt suka korg ye.. hihi

putik jagung

bunga kobis

2 btg serai - ketuk skit

2 helai daun limau purut

6 bj cili padi - belah 2

halia - hiris2

tomato - belah 4 @ ikt suka la nak potong camna pun

paste tomyam putih



CARA2

-didihkan 4 gelas air.. bl air da mendidih masukkan paste tomyam tadi

-pastu masukkan ayam, sotong ngan udang td

-masukkan serai ngan halia

-biar sekejap

-masukkan plak sayur2 tadi ngan cili skali.. daun limau purut jgn lupa ye

-perasakan ngan garam... bl bahan2 tadi da masak, bru masukkan tomato.. then tutup la api tu.. hehehe.. da bley la nak ngap!!

0 comments:

 

Template Design By:
SkinCorner