Monday, 31 May 2010

asyraq's wedding part II

Posted by mrs. tarmizi at 12:00 pm 0 comments
sambungan entry yg lepas.. wedding si asyraq tu.. dorg punya reception 6/6/2010 nie.. akad je dlu.. belah lelaki plak nuuuuunnn bulan 11 nti.. wwwaaaaa mau b'sanding bertiga kan nti.. hehhee.. mana la nak tau, kut2 da ada isi nti.. hehehhee...




haaaaa.. akhirnya.. diakad oleh bapa pengantin pompuan.. lg la menggeletar kan. hehehe.. tp skali je ok!! huh.. caya la... msti dok hafal je tiap2 hari ni.. huhuhu..


laki org ni tgh baca taklik..

tibala msnya m'batalkan air sembahyang..

hehehe.. t'ingat plak ms aku kawen dlu.. heheheh

i like this picture.. so sweet.. ko tgk aku, aku tgk ko.. hehehehe.. comey2..

haaaa.. sarung cincin plak..


ok.. abis da ye.. ada lg gambo, tp tak larat la aku nak upload da.. hehehe..


to asyraq & heeza > > > SELAMAT PENGANTIN BARU.. MOGA KEKAL HINGGA KE AKHIR HAYAT.. MOGA DIBERIKAN ANAK YG RAMAI.. HEHEHE.. MOGA TABAH & SABAR MENGHADAPI SUME DUGAAN DLM BERUMAHTANGGA.. SYG MENYAYANG SMPAI KETUA YE.. AND FOR U ASYRAQ, DON'T NAUGTY2 LG YE.. SEKEH KANG.. HEHEHEH..


asyraq's wedding part I

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments
22hb, dgn skali lafaz je zafrullah asyraq dengan officialnya telah menjadi husband to heeza.. hehehe.. alhamdulillah.. selamat da sumenya.. tak sangka oooo si asyraq ni da jd suami org.. asyik dok ckp tak mau kawen je.. last2 kawen jgk.. huh.. gediks je kan.. hahhaa.. pe pun tahniah la pada pengantin baru ni.. dok tgh honeymoon lg tu.. dok jauh2 plak tu.. wife nye kat t'ganu, dia kat cni.. sian kan.. hehehe. sabo ye... si asyraq ni kawan skolah ms aku skolah menengah dlu.. ada la sekejap lost contact ngan dia, tp last2 t'contact la jgk.. hehehe.. aku klu ngan dia ni, mmg slalu b'gado ye.. masing2 keras kepala.. hahaha.. tp seminggu dua pastu baik pulok.. gitu la kami.. hehehehe.. gado kawan2 kan.. lgpun si asyraq ni degil, sb tu aku suka gaduh ngan dia.. biar dia nyampah ngan aku yg kuat lawan ckp dia ni.. hehhee..

ok la, mls nak bebel pjg2.. layan je la gambo2 ni ye.. hehehe..


hantaran dr kedua belah pihak.. tukang gubah si anem.. our frenz ms skolah dlu jgk..

kena tazkirah dlu sebelum di akad.. hahahha

dgr betul2.. simpan dlm otak tu smpai bl2 pe yg tok kadi tu ckp ye..

aik?? takkan t'cengang kut.. kekekeke..

pengantin pompuan.. heeza.. comey je dia ni.. sweet... hehhee...

tak sabo da tu.. mcm2 rasa da tu.. hihihi

huhuhu.. pe la yg dia pikir tu..

bru nmpak pengantin pompuan senyum.. klu tak muka stress je.. hihihihi..

baca betol2 sebelum sign ye.. once da sign, tak bley patah blk da.. hehehe..

hmmmm.. get ready..

debaran makin terasa..


sambungan next entry yo.. hehehe.. stay tune...

Friday, 28 May 2010

kan da kena marah.. hehehe..

Posted by mrs. tarmizi at 12:00 pm 0 comments
kakak kena marah ngan ayah dia sb markah math dia trun dr yg sebelum ni.. hehehe.. padan ngan muka ekau.. huhuhu.. dia bkn tak bley wat, tp dia nak cepat sgt abis.. last2 sume salah sb silly mistake.. tu yg wat aku geram tu.. last2 kna panggil ngadap ngan ayah dia, bru dia tau.. kakakka.. siap ayah dia suh kira satu2.. huhuhu.. padan muka skali lg.. kakaka... main byk sgt.. pastu mulut dia skrg ni, masyaAllah.. byk btol cakap nye.. pot pet pot pet.. hiiiissshh.. geram sungguh... perangai sapa la ni ye?? kekekeke...


kakak tgk ni btol2.. ni nak wat mcm mana?? hehehe.. dialog en hubby kat anak dara dia.. hihih..
haaa... amik ko.. pejam2 mata nak ngira kan.. hahaha..

takkan t'menung kut??? kakakka...

Thursday, 27 May 2010

jom baca novel jom

Posted by mrs. tarmizi at 2:00 pm 1 comments
haaa.. ni la novel2 yg aku rembat kat popular JJ equin kelmarin.. da lama gile aku tak beli novel.. aku ni antu novel ok.. klu dpt novel, tak makan pun takpe kut.. hehehe.. tp tu dlu la, klu skrg aku wat perangai mcm tu lg, mmg kena seligi la ngan en hubby kan.. asyik dok ralit bc novel, smpai dia ngan anak2 kelaparan, mmg cri nahas la tu.. hehehe.. baca, baca jgk keje lain still jln ok.. hehehehe.. ekceli aku mmg suka m'baca.. ingat lg masa aku ngajar kat sek ren kat manjung dlu, aku pemenang anugerah pertanding membaca.. hehehe.. cikgu2 lain, murid2 sume kalah ngan aku.. hehehe.. sila bangga sekejap ye.. kakakka.. guru besar siap adiah kan aku RM100, sebab dia da janji sapa yg paling byk membaca dia akan adiahkan something.. hehehe.. best2.. msti dia tak sangka aku yg akan menang kan.. sb tu dia tak prepare pun beli adiah pe2.. msti dia ingat murid2 yg menang kut.. last2 murid tua yg menang... hahaha.. nak tak nak, kna la bg jgk kan.. da janji, mana bley lupa.. huhuhu.. tak ingat da brapa byk buku aku bc ms tu.. buku rekod bacaan aku mmg penuh dlu la dr yg lain.. laju je abis buku tu aku rekodkan.. yg org lain punya dok kosong je lg.. hehehe.. bley katakan every weekend aku heret anak2 aku gi perpustakaan awam kat manjung tu.. pinjam buku, novel.. skali ngan anak2 aku t'jebak.. t'jebak bnda baik takpe kan.. hehehe.. start dr aku smpai la ke anak aku yg kecik tu siap ada kad utk pinjam buku lg.. ktorg jd ahli kat situ.. huhuhu.. tiap sorg bley pinjam 2 buku... haaa pakat dok angkut la buku2 tu.. hehehe.. tp best.. anak2 aku pun join skali ngan hobi umi dorg ni.. gud3.. tp kat cni, aku tak tau nak cri kat mana perpustakaan awam ni.. tu yg da kurang skit nak membaca.. ni nak smbung blk hobi aku yg lama tu..



aku beli novel ni.. KASIH KE SYURGA.. tak abis bc lg.. tp dr sinopsis nye, mmg best r cite ni.. ada unsur2 islam.. i like... hehehe.. cite psl Raihana, sedara baru.. wpun sedara baru, tp keimanan dan ketakwaannya mengalahkan org islam yg lain.. si yusuf plak da jatuh aty ngan si raihana ni, tp disebabkan kejahilan dan kekerdilan dia, dia malu utk mendekati raihana.. haaa tu la serba sedikit citenya.. nak cite panjang2, den tak abis baco lg nie.. hehehe.. gi cri kat kdai buku ye.. murah jo.. RM18 je haa... hehehe..



haaa yg ni plak novel kedua yg aku beli.. CINTA TIADA AKHIRNYA & DURI..


CINTA TIADA AKHIRNYA nie sambungan dr novel Ombak Rindu.. best cite Ombak Rindu ni.. sedey.. cite antara Hariz dan Izzah yg berkahwin secara rahsia.. si Izzah ni wife kedua si Haris.. si Izzah plak best frenz ngan wife pertama si Hariz ni.. wife pertama dia g oversea, smbung study.. tgl dia sorg2 kat mesia.. lonely kut, tu yg kawen ngan si Izzah ni.. hehehe.. tu je la skit2 cite nya dlm novel yg first dlu.. yg t'baru ni aku tak bc lg ye.. so, tak bley la nak cite pjg2.. hehehe


DURI nie plak cite psl si Sufi, gadis yg hidup penuh ngan konflik dan cuba utk membalas dendam pd musuhnya.. pun aku tak sempat nak baca lg.. so nak cite detail sgt tak bley la.. hihihi.. sinopsis dia pun bgtau gitu2 je.. klu nak tau jgk, gi cri kat Popular ye.. kekekeke... RM19.00 sajork..



ok la, stop kat cni dlu ye.. nak baca novel ni.. hehehe.. daaaaa!!

bekalan di pagi hari

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments


nie bekalan kami anak beranak on tuesday.. kami sume pencinta cekodok pisang ye.. hehehe.. lg2 aku.. mmg pencinta sungguh la.. tp aku lbh suka wat sndiri, klu beli tak best la.. dorg letak soda byk sangat.. aku ni da la alergic ngan soda2 ni.. so nak tak nak, malas ke hape ke wat je la sndiri.. hehehe.. sonang je pun nak wat cekodok ni kan.. simple2 gitu.. bak kata mak aku, sambil pejam mata pun mak bley wat cekodok tu.. mak aiiihhh.. terror sungguh cik normah ye.. smbil pejam mata lagik.. hahaha...



CEKODOK PISANG

pisang emas

2 sudu gula

tepung gandum - korg kena pndai agak2 la ye.. jgn t'lebih sudah.. kang tak rasa pisang, rasa tepung je plak.. aku tak sukat pun.. main agak2 je.. hehehe..


*tu je ye bahan2 aku wat cekodok pisang.. aku tak letak soda2 tu.. tak suka.. hehee... ikt korg la klu nak letak pun bley..


-blendkan pisang ngan gula tadi

-masukkan dlm bekas, bancuh ngan tepung.. da siap goreng je la.. haaaa.. kan sonang tu.. hehehe...

Wednesday, 26 May 2010

Posted by mrs. tarmizi at 4:00 pm 0 comments


menu utk santapan kami on sunday.. rendang ayam.. tekak ni tetiba teringin nak makan rendang ayam plak.. hehehe.. da teringin tu, pndai2 la masak sndiri kan.. lain la klu mak buyong, bl ckp je teringin, sume org laju je dapatkan bnda tu.. hahaha.. klu tak buyong tu, pndai2 la bwk diri ye.. hehehe.. teringin nak jd mak buyong ke lily oiiiii??? kakakkaka.. statement gediks je.. hahaha.. ok la, jom layan resipi kat bwh ni.. klu dgr aku bebel, smpai sok pun tak abis.. huhu



RENDANG AYAM

5 ketul ayam

3 ulas bwg kecik

3 ulas bwg putih

halia - besar ibu jari

lengkuas

kunyit hidup

2 btg serai

cili kering - agak2 la ye

5 btg cili padi - ikt la nak pedas mcm mana.. klu nak berapi lg, tmbh la lg cili tu ye..

1 1/2 sudu rempah kari ayam

kerisik

santan - aku beli rm2, tak abis pun guna

daun kunyit - hiris nipis2



CARA2

-blendkan cili kering, halia, bwg kecik, bwg putih, lengkuas, serai ngan kunyit hidup...

-panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg diblend tadi.. kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh sedikit ngan air.. biar smpai naik bau

-masukkan santan separuh dlu.. kemudian masukkan ayam tadi.. kacau skit

-kemudian masukkan kerisik.. biar smpai ayam masak.. kna kacau slalu jgk, takut nti b'kerak kat bwh kan..

-perasakan ngan garam

-bl ayam da masak, masukkan daun kunyit tadi.. kacau sekejap.. tutup api dan bley la dihidangkan.. mkn ngan pulut kuning pun sodap kan.. hehehe..

tomyam putih

Posted by mrs. tarmizi at 2:00 pm 0 comments


tomyam ni lawan ngan siakap tiga rasa yg aku masak utk lunch khamis lepas.. dua jenis ni je pun yg aku masak.. simple2 sajork.. hehhee.. aku try jgk search mcm mana nak wat tomyam putih ni.. takde la plak.. last2 aku gi beli paste tomyam putih kat kdai bwh umah ni je.. hehehe.. abis cite kan.. tp lain kali aku try google lg.. tak best r guna paste2 ni.. tak ori.. kna resipi asli bru best.. huhu.. klu sapa2 yg ada resipi tomyam putih ni, kongsi2 la ngan aku ye.. hihihi..



TOMYAM PUTIH

3 ekor sotong - potong 2

10 ekor udang

3 ketul ayam - potong kecik2

carrot - potong la ikt suka korg ye.. hihi

putik jagung

bunga kobis

2 btg serai - ketuk skit

2 helai daun limau purut

6 bj cili padi - belah 2

halia - hiris2

tomato - belah 4 @ ikt suka la nak potong camna pun

paste tomyam putih



CARA2

-didihkan 4 gelas air.. bl air da mendidih masukkan paste tomyam tadi

-pastu masukkan ayam, sotong ngan udang td

-masukkan serai ngan halia

-biar sekejap

-masukkan plak sayur2 tadi ngan cili skali.. daun limau purut jgn lupa ye

-perasakan ngan garam... bl bahan2 tadi da masak, bru masukkan tomato.. then tutup la api tu.. hehehe.. da bley la nak ngap!!

siakap tiga rasa

Posted by mrs. tarmizi at 12:00 pm 0 comments





our lunch khamis lepas.. gile punya lama kan, bru hr ni nak wat entry.. hahhaa.. da basi da pun.. kakakaka... tak kesah la ye.. asalkan ada entry bru kat blog aku yg tak seberapa ni.. hehehe.. resipi kat bwh ni yo.. resipi ni aku amek dr abah aku yg terror masak ala2 siam gini.. tomyam bagai tu, mmg dia champion lorr.. sodap ooo klu dia wat tomyam.. smpai hirup2 abis licin la kami adik beradik keroje kan.. hahhaha.. buruk lantak sungguh kan.. hehehe...


SIAKAP TIGA RASA

ikan siakap - goreng dlu ye.. aku guna tepung goreng adabi tu.. rangup skit ikan nye

2 sb cili kering yg da diblend

halia - sebesar ibu jari

2 bj bwg besar - mayang

4 ulas bwg putih - mayang

3 btg serai - mayang

6 biji cili padi - hiris nipis2

lada benggala - merah, hijo, kuning (klu ada la yo) - potong petak2

carrot - hiris memanjang, nipis2

nenas - potong dadu

tomato - potong dadu

sos tiram

sos cili



CARA2

-panaskan minyak.. tumiskan bwg besar, bwg putih, halia ngan serai tadi.. biar smpai naik bau

-kemudian masukkan cili kisar tadi.. biar sekejap.. then baru masukkan sos tiram ngan sos cili tadi..

-masukkan cili padi ngan lada benggala tadi.. pastu masukkan nenas.. perasakan ngan garam.. aku masukkan serbuk pati ayam megi skit.. kacau sebati

-akhir skali masukkan tomato yg potong dadu tadi...

-biarkan sekejap.. pastu tuangkan kuah tadi ke atas ikan yg da digoreng.. siap!!

nasi lemak harum halba

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments


nie menu kami on saturday.. makan petang.. hehehe.. sb tak bley makan mlm, so wat utk makan petang la kan.. t.hari tu ktorg gi kenduri kawen.. so tak masak la kan.. ptg nye plak rasa lapo gile2 nie.. trus tya en hubby dia nak mkn apa.. dia request nak mkn nasi lemak.. jenguk2 peti ajaib aku, sume bahan2 ado.. trus zasss la wat nasi lomak ni.. resipi nasi tu aku tgk kat blog kak ena.. sm je mcm nasi lemak lain, tp tambah halba je.. sedap!! wangi nye tak t'kata.. ms tgh mendidih tu, wangi abis satu umah.. hehehe.. i like!!.. pas abis je makan nasi lemak ni, en hubby aku ngan aku dok lawan kentut.. hahahah.. tak senonoh kan ktorg.. da tu nasi lemak tu letak halba, mmg la kuar angin je haaa... hehehhe.. jgn marah ye.. kekekkeek...


NASI LEMAK HARUM HALBA

2 pot beras (dicuci bersih)
1/2 cawan santan pekat
2 cawan air(ikut jenis beras)
1 biji bawang putih - di mayang halus
1/2 inci halia -di ketuk

1 sudu kecil halba
1 sudu kecil garam
Sehelai daun pandan


Cara2
-Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker.
-Masak nasi seperti biasa. Kacau sedikit semasa nasi mendidih dan ketika nasi hampir kering supaya santan bergaul rata.
-Da masak bley la hidangkan b'sama sambal tumis.. telur dadar.. ayam goreng. nyum2.. alhamdulillah..

Tuesday, 25 May 2010

bubur jagung again

Posted by mrs. tarmizi at 3:00 pm 0 comments


minum petang di hari ahad.. request by en hubby.. dia ni kan antu bubur jagung.. hehehe.. dlu aku tak suko mkn bubur jagung yg sejuk2, means yg bru kuar dr peti ais.. tp bl first time cuba, trus aku suko ko... da ketagih plak skrg.. kesejukan dia tu.. bayangkan, tgh panas2 ni masuk plak bubur jagung yg sejuk tu.. huhuhu.. nikmat ooo.. hehehe



BUBUR JAGUNG

jagung - 4 tongkol

santan - aku beli rm2

sago - basuh dlu ye

gula - 2 1/2 senduk kecik .. ikt suka la korg nak manis mcm mana kan..

garam - suku sudu kecik..



CARA2

-masukkan jagung dan santanke dalam periuk.. masak ngan api yg kecik je ye.. nti riso pecah minyak plak.. then korg masukkan gula plak..

-bl jagung da masak skit, masukkan sagu tadi.. biar smpai sagu tu jernih, means dia da masak la tu.. masukkan garam skit.. mak aku ckp sebab masukkan garam ni kita nak bg dia lemak2 skit.. aku ikt je.. hehehe.. da selesai ye.. bley la ngappp!!

pisang goreng panas2

Posted by mrs. tarmizi at 11:00 am 0 comments
ahad pg punyo bekfes.. pisang goreng panas2.. huhuhu.. beli kat pasar borong, tak silap aku pisang abu kot.. sodap la.. cicah plak ngan gula tu.. perggghhh.. klu kena plak ngan kopi o panas... lg la terangkat kan. hehhee..


tu je nak cite ye.. wakakkaa..



cute wall sticker

Posted by mrs. tarmizi at 9:00 am 0 comments
sajo je nak tayang kat korg wall sticker yg aku rembat ms kat jom heboh hr tu.. murah2 ooo. 3 for RM10.. hehehe. aku beli 3 je pun.. sj je suko2 haa...




yg ni en hubby suh lekat kat dinding bilik air luor tu.. comey kan..


yg ni plak aku lekat kat dlm bilik aku.. atas kepala katil aku tu.. hehehe.. comey kan.. en hubby siap gelakkan lg.. dia kt mcm bilik anak2 je.. huhu.. tak kesah la.. aku suko.. comey je.. hehehe..

Monday, 24 May 2010

nyum nyum

Posted by mrs. tarmizi at 2:00 pm 0 comments


dinner bl ntah ni.. lapo punya pasal.. ingat tak mo makan.. tp akhirnya t'jebak jgk ngan roti telur ni.. hehehe.. aku just wat roti telur makan ngan baked beans + tuna pedas.. tu sajork.. hehhehe..


pe motip aku wat entry ni ek?? ahhahaa.. saja je nak panaskan korg.. huhuhu..

rentap futsal

Posted by mrs. tarmizi at 12:30 pm 0 comments
nie gambo2 team futsal en hubby masa rentap futsal hr tu.. dorg punya turn kul 12.30 a.m.. gagah jgk aku pi tu.. nak bg support utk org t'sayang.. kikikiki.. gediks gile kan.. ngan anak2 skali aku angkut.. hehhee.. ekceli mula2 tu en hubby da ajak aku follow dia, tp aku tak mo.. kepala sakit ms tu kan.. tp last2 aku g sndiri with my lil' princess.. hehehe.. sian plak en hubby takdo org bg support kat dia.. hehehe.. tp takde rezeki dorg la mlm tu.. tak menang.. huhuhu.. takpe2, next year punya rentap futsal, join lg ye.. bg menang gile2.. hahaha..


gambo2 kat bwh ni sume di snap oleh bdk pompuan kecik sorg tu.. aku dok khusyuk layan team lain dok main.. hehehe...


warm up dulu.. hehehe




start da pun.. debor2 ni..

haaa.. tu dia laki den.. no 5.. kekekeke...

dok tgu bola mai ka cik abg oiiii.. hehhee..

gambo blur la.. adoiii...



tgh rest kejap.. smentara tgu next game..

gambo gediks with luvly wife msti la ado kan... hehhee..

khusyuk anak pompuan dia tgk ayahnya dok main futsal.. penyokong setia ni.. huhu..

bakal pengganti ayah satu hari nti.. hehehe..



rambut maintain pacak ye.. wakakakaka..

 

Template Design By:
SkinCorner