Tuesday, 27 April 2010

masak lomak cili padi

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am



nie lauk2 lunch ktorg semalam... pastu aku tambah sambal belacan ngan ulam petai.. perrrggghhh.. mmg b'peluh la pas makan tu.. hahaha.. takmo ckp byk... layan resipi ayam masak lomak ni ye...


AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

8 ketul ayam
13 biji cili api
kunyit hidup
serai
daun kunyit
2 keping asam gelugor
santan

-cili api tu tumbuk bersama2 ngan kunyit hidup
-masukkan bahan2 tumbuk td ke dalam periuk.. masukkan ayam skali
-korg renehkan sekejap atas dapur, api biar kecik je.. ni utk kuarkan air ayam td.. so nti tak la byk sgt air ayam kuar kan..
-then bru masukkan daun kunyit, asam gelugor, serai and last skali masukkan santan.. masak dgn api yg kecil.. perasakan dgn garam..
-siap...


*tips ni aku dpt dr org nogori... dia bgtau aku klu nak pedas, cili api tu biar ganjil angkanye.. klu genap, nti masak lomak tu tak pedas.. so korg kna la ganjilkan bil cili api tu ye.. stu lg org nogori tak guna bwg dlm masak lomak dorg.. ni akak tu la yg bgtau aku.. dia just guna cili ngan kunyit hidup jo...

0 comments:

 

Template Design By:
SkinCorner