Thursday, 22 April 2010

keow teow ladna

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am
salam sume.. hihihi.. hr nie aku nak tayang dinner ktorg mlm td.. aku wat keow teow ladna.. lamo da tak makan keow teow ladna ni.. ms dok jengah2 blog kak hana, t'jumpa plak resipi ni.. pikir2 bahan2 sume da ada dlm fridge.. so why not, aku masak ni mlm ni kan. hihihi.. balik tu pas solat sume2 trus cargas masuk dapur.. mmg sodap keow teow ni.. sedap sungguh la.. hihihi.. aku bg 5 bintang.. kikiki.. sndiri masak sndiri bg kan.. anak2 aku pun suka.. siap bertambah lg masing2.. si kakak yg sblm ni tak mkn benda2 cenggini, trus makan plak mlm tadi.. siap bertambah lg.. en hubby?? lg la tambah kan. wakakakaka.. dia kata sodap.. hihihi..



bahan-bahan

BAHAN A

sepeket keow teow

minyak masak

kicap pekat

BAHAN B

dada ayam/daging

tepung ubi/tepung jagung

maggi seasoning

BAHAN C

bawang putih - cincang

udang

fish ball

sotong

sawi

baby corn
carrot - potong nipis2

telur - dikocok

1sb tepung jagung - bancuh ngan sedikit air
*klu korg nak tambah sayur2 lain bley jgk.. up to u la kan.. dlm fridge aku ada bahan2 ni je.. hihihi


cara2

BAHAN A

-panaskan minyak dalam kuali, masukkan keow teow yg da dibasuh tadi. masukkan kicap pekat dan gaul sebati... angkat dan ketepikan

BAHAN B

-gaulkan kesemua bahan2 dan ketepikan... perap lebih kurang 10 min..

BAHAN C

-panaskan minyak, tumiskan bawang putih.. then masukkan bahan2 perap tadi.. pastikan bahan2 perap tadi masak.. masukkan fish ball, sotong.. kemudian masukkan lobak, baby corn dan kacau... biarkan mendidih dan kemudian masukkan sayur sawi tadi.. perasakan mana yg kurang.. means korg kna tambahkan garam ke pak aji ke, mana2 yg kurang la kan.. then bru korg masukkan telur yg dikocok td.. last skali bru korg masukkan tepung jagung yg dibancuh tadi.. kacau hingga pekat...

da siap!! bley la hidangkan.. masukkan keow teow td dlm pinggan dan curahkan kuah tadi ke atas keow teow tu.. bley hidangkan ngan lada jeruk @ powderkan lada putih kat atasnye.. tp aku takde lada jeruk.. so aku potong je cili burung tu, letak kicap.. best jgk.. rasa pedas2 skit.. mmg sodap la!!! hehehehe.. selamat mencuba ye korg..

0 comments:

 

Template Design By:
SkinCorner