Friday, 30 April 2010

hoyeee.. blk kampung

Posted by mrs. tarmizi at 8:30 pm 0 comments
masa entry ni kuor, aku sefamily tgh otw blk taiping.. horreeeyyy.. hehehe best nye dpt balik kampung kan.. dpt jmpa si kecik tu.. lama r tak jumpa dia.. rindu sgt2.. hopefully kami selamat smpai dan selamat balik cni.. tak sabo nak smpai taiping ni.. hihihi...


hopefully korg sume have a great weekend ye.. enjoy your weekend.. daaaaaa.. salam syg dari kami sekuarga.. :-)


~bdk kecik yg hepi bl ayah, umi, kakak & abang dia nak blk.. hihi~

nasi goreng udang

Posted by mrs. tarmizi at 2:00 pm 1 comments
nie lunch kami sefamily.. semalam punya lunch da.. hihihi.. ekceli lauk ikan masak cuka tu ada lg dlm fridge.. tp tak tau nape tiba2 tekak ni nak makan nasi goreng plak.. nak wat makan mlm, mmg ktorg tak makan nasi da mlm2.. so tya en hubby ok ke klu aku wat nasi goreng lunch ni?? dia onn je.. hehehe.. so blk tu trus b'silat kat dapur masak nasi goreng ni.. kena pantas la kan.. kang anak da balik, lunch tak siap plak.. kelam kabut la jgk.. hehehe.. alhamdulillah, sompet jgk kami anak beranak makan nasi goreng ni.. klu tak kempunan la aku.. hahaha..



NASI GORENG UDANG

nasi - secukupnya

udang - t'pulang korg nak letak byk mana

cili kisar

bwg besar - mayang

baby corn - optional

sawi - optional

carrot - optional

serbuk pati ayam megi



-panaskan minyak.. tumiskan bwg besar tadi.. biar smpai naik bau...

-masukkan cili kisar tadi... biarkan sekejap

-masukkan udang tadi.. biar masak kemerah-merahan

-then masukkan baby corn dan carrot tadi.. masak smpai lembut.. perasakan dgn garam.. aku tambah serbuk pati ayam megi skit..

-baru masukkan nasi tadi.. kacau smpai rata.. then baru masukkan sawi tadi.. selesai suda!!



* korg bley la hidangkan nasi ni ngan telur mata @ ikan bilis goreng.. lg sodap.. hihihi..

eron's farewell

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments
farewell ni ktorg wat utk staff ktorg yg da kena tukar balik ke sabah, si eron cute mute tu... suko la dia dpt tukar blk ke kpg halaman.. hehehe.. hari rabu hari tu last day dia kat cni.. sabtu ni dia da berangkat blk ke sabah... hmmm.. da hilang sorg staff kat pej menteri ni.. tak best r... sapo nak tlg cari fail2 ni?? hehehe... pengganti da ado.. kak aida!! pasni bley la buli2 dia.. hehehehe..



lunch hour hr tu, ktorg wat makan2.. wat yg simple2 sajork.. nak masak2 si eron ni tak bley makan pedas2.. kang tb2 dia b'tkar jd hulk plak.. hahaha.. dia tak bley makan pedas langsung2.. klu makan, korg tau pe jd?? trus badan2, muka dia sume jd merah.. bl nmpak telinga dia da merah2, tu jaga2 la ye.. hehehe.. soknye msti dia MC.. alergic makan pedas budak sorg ni.. satu bnda yg dia bley makan pun KFC.. tu pun kna amik yg original.. hehhehe.. so, ktorg pun decide beli kfc je la utk jamuan tu.. kang beli yg pedas2, bkn dia yg melantak.. hahaha...


yg kecik molek tu la eron.. comey je orgnye.. cute gitu... yg sebelah dia tu kecik jgk orgnye, tp tak cute.. hahahaha.. jgn mare ye El..



our boss, sesi bg adiah..

ni la pengganti si eron tu.. mkn kenyang2 ye kak aida.. nti2 pasni da kena wat keje byk2.. wakakaka..


kat bwh ni menu2 ktorg ms jamuan tu.. layanzzzz...


puding roti marble.. sapo wat ni?? comey2 je.. hahaha.. aku r yg wat ni.. puji diri sndiri yo.. hihihi..

kek chocolate.. hasil air tangan kak melisa.. sodap.. lembut jo...

KFC.. tiba2 lapar la plak tgk ayam ni... "-)

nie wajib ado.. cocktail...



that's all.. kenyang.. alhamdulillah


Wednesday, 28 April 2010

makaroni sup

Posted by mrs. tarmizi at 10:30 am 0 comments
last nite dinner.. makaroni sup.. sumpah sodap... hahaha.. siyes weiii, sdap btol la.. mula2 nak try resipi ni mcm was2 je.. tp tawakal je la.. lgpun tekak ni rasa nak cuba mkn cenggini kan.. bahan2 sume da ada kat umah, just blk godek2 msuk dlm periuk je kan.. tya en hubby dia pun onn je.. sonang en hubby ni.. masak la pe pun, dia telan.. hihihi.. sonang makcik nak bela.. hehehe.. spt biasa, resipi dr blog kak hana... resipi dia sume best2 oooooo...





ikan bilis tu yg wat sup ni b'tambah uuummmppphhh.....

tambah plak sambal kicap ni, lg la powweeerrrrr... hihihihi....


MAKARONI SUP


3 ulas bwg putih - cincang

makaroni

bebola daging

kiub tulang rusuk - aku guna kiub ikan bilis.. kiub tulang tu takdo.. hahaha.. hentam je pe yg ada..

lada hitam - tumbuk

carrot - hiris nipis

kubis - hiris nipis



-tumis bwg putih hingga naik bau.. masukkan lada hitam yg ditumbuk tadi.. biarkan sekejap..

-masukkan air dan kiub tadi.. tutup periuk bg mengekalkan bau bwg putih ngan lada hitam tadi..

-masukkan bebola daging td.. biar hingga separuh masak..

-then masukkan makaroni..

-bila makaroni da lembut, bru masukkan sayur2 tadi.. finish..

-bley hidang ngan ikan bilis ngan sambal kicap... taburkan daun sup & bwg goreng.. best!!


Tuesday, 27 April 2010

ikan masak ala jawo

Posted by mrs. tarmizi at 3:00 pm 0 comments


nie menu lunch ktorg hr nie.. ikan masak jawo.. mcm biasa, sumber dr kak hana's blog.. thanks ye kak.. resipi di bawah ni ye.. sila scroll down.. hahaha...


IKAN MASAK ALA JAWO

3 ekor ikan

*11 biji cili api

*kunyit hidup

*3 ulas bwg merah

*3 ulas bwg putih

3 btg serai - ketukkan skit

2 keping asam gelugor

santan


- ikan digoreng t'lebih dahulu

- panaskan minyak, then masukkan serai tadi.. biar kuning2 skit

- then bru masukkan bahan2 * tadi.. biar smpai naik bau...

- masukkan santan, asam gelugor dan garam..

- akhir sekali masukkan ikan tadi.. finish!!! siap utk di makan yo... hehehe

garlic bread vs mushroom soup

Posted by mrs. tarmizi at 12:00 pm 0 comments
ekceli en hubby request nak mkn makaroni.. tp tekak aku plak rs nak makan roti je.. mcm mano nak wat ni?? hehehe.. bl di bincang2, en hubby pun decide makan roti jgk.. makaroni sok plak ye.. hahaha.. so otw blk umah tu smpat lg aku t'pikir nak wat garlic bread.. cicah plak ngan mushroom soup... fuhhh.. best tu.. hehehe.. smpai je kat parking, trus gerak ke kdai plak.. cri bahan2... so, layan ek gambo2 dinner ktorg smlm.. hehehe...


baked beans.. en hubby suko kacang ni..
mushroom soup

aku cri roti yg pjg2 tu takdo.. trus rembat roti ni je.. bley la jgk.. asalkan roti.. aku tabur garlic je ms nak bakar tu... sodap!!! mmg best la.. si angah plak abis dia hirup mushroom soup tu.. si kakak?? da confem2 dia tu layan nasik je kan.. aku goreng telor mata je kat dia smlm.. tu pun licin pinggan dia.. hahaha.. antu nasik btol...


masak lomak cili padi

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments



nie lauk2 lunch ktorg semalam... pastu aku tambah sambal belacan ngan ulam petai.. perrrggghhh.. mmg b'peluh la pas makan tu.. hahaha.. takmo ckp byk... layan resipi ayam masak lomak ni ye...


AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

8 ketul ayam
13 biji cili api
kunyit hidup
serai
daun kunyit
2 keping asam gelugor
santan

-cili api tu tumbuk bersama2 ngan kunyit hidup
-masukkan bahan2 tumbuk td ke dalam periuk.. masukkan ayam skali
-korg renehkan sekejap atas dapur, api biar kecik je.. ni utk kuarkan air ayam td.. so nti tak la byk sgt air ayam kuar kan..
-then bru masukkan daun kunyit, asam gelugor, serai and last skali masukkan santan.. masak dgn api yg kecil.. perasakan dgn garam..
-siap...


*tips ni aku dpt dr org nogori... dia bgtau aku klu nak pedas, cili api tu biar ganjil angkanye.. klu genap, nti masak lomak tu tak pedas.. so korg kna la ganjilkan bil cili api tu ye.. stu lg org nogori tak guna bwg dlm masak lomak dorg.. ni akak tu la yg bgtau aku.. dia just guna cili ngan kunyit hidup jo...

Monday, 26 April 2010

our simple dinner

Posted by mrs. tarmizi at 12:30 pm 0 comments
last night, ktorg punya dinner simple sgt2... sume dok kenyang lg.. nak kata lunch lewat tak jgk, kul 1 bru lunch.. pastu petang semalam takde plak aku wat pe2 pun utk minum petang... mgkn kenyang lunch tak abis lg kut... tya en hubby, dia ckp tak nak mkn nasik.. yg si angah plak dok bising ajak pi mamak pekena roti canai.. aku plak mls nak kuar umah.. skrg ni weekend mmg mls bebeno nak kuar.. dok je la memerap dlm umah.. hihihi.. sb nak pujuk si angah tu, aku pun goreng kan la megi utk dia.. dia ni kan antu megi.. pastu aku goreng nugget, chicken ball ngan hash browns utk tambahan skit.. air plak en hubby watkan kopi.. fuhhh.. b'peluh2 bl kena kopi panas.. hehehe..


nugget & chicken ball
hash browns.. aku goreng 2 keping je.. yg ni la yg abis dlu.. sodap..

my megi goreng.. hihihi..


alhamdulillah.. saya hepi

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments
ada sorg kawan aku ni, msg aku last week.. he asked me, are u hepi with your life now?? hehehe.. btol2 kawan yg amik berat psl kawan dia yg sorg ni.. hmmm.. jawapan nye?? yes!!! i'm hepi right now.. so far alhamdulillah.. aku da dpt org yg bley mengimamkan solat aku kat umah.. tu yg selama ni aku tgu sangat2.. tu la yg aku inginkan sgt sebelum aku mati.. now aku da dapat.. alhamdulillah sgt2.. mcm mana aku knal en hubby dlu, mcm tu la dia skrg.. takde yg b'ubah.. riso la jgk aku dlu kan, takut nti bl da kawen bru dia tunjuk true kaler dia tu.. tp alhamdulillah, mcm mana dia dlu, mcm tu jgk dia skrg... tak nak la ckp lebih2 dia tu baik sgt kan.. masih baru lg ni.. aty manusia ni bila2 masa je bley berubah.. pe yg bley aku wat, just doakan pe yg aku ada skrg biarla kekal wat selama2 nya.. biarla sume ni kekal smpai ke akhir hayat kami.. insyaAllah.. biarlah tetap aty dia tu.. hehehe..

dia ngan anak2 pun ok.. tak penah nak naik tangan pun.. cubit pun tak pernah... klu dia marah pun, dia ckp elok2.. sedey aku klu dgr dia nasihat anak2.. sgt2 la lemah lembut.. insaf la aku sekejap.. hahaha.. anak2 pun kemain manja ngan dia kan.. tu la yg aku nak.. aku kawen ngan dia pun bkn utk aku sorg... tp utk anak2 aku... utk anak2 aku menumpang kasih ayah..

pe yg aku doakan dlu, Allah da makbulkan.. tak sangka jgk aku kawen ngan dia.. hihi.. ingatkan nak solo forever.. wakakaka.. alhamdulillah, sume jalan utk kami dipermudahkanNya.. hopefully pasni sume berjalan ngan lebih lancar lagi.. insyaAllah.. korg sume doa2kan kami anak beranak ye..

for u en hubby ku > thanks for everything ya.. hopefully our marriage kekal smpai ke akhir hayat.. love u soooo mmuccchh.. mmmmmuuuaaahhh...

sori yo jiwang2 kejap.. hehehehe...

daaaaaaaaaaaaaa...


Sunday, 25 April 2010

our monthly shopping

Posted by mrs. tarmizi at 3:00 pm 0 comments
jumaat mlm tu, pas maghrib trus siap2 nak gi shopping.. dengo shopping mcm best kan.. hihi.. bkn shopping beli baju, kasut, handbag pun.. shopping barang2 dapur je haaa... klu la tiap bln bley shopping kasut bagai tu kan best.. heaven je... wakakkaka.. botak kepala en hubby aku.. hihihi.. kali ni ktorg shopping brg2 dapur kat tesco puchong.. masa ni gi tesco ni brapa kali en hubby salah jalan.. ingatkan da tak sempat da nak menyopping.. nasib baik sompet... heheheh.. dia tak nmpak jalan la.. al maklumla, da tua kan.. wakakakkaka... mati aku pasni.. hehhehe... ampun tuanku... huhuhu...


jom tgk pe yg aku rembat mlm tu.. penuh satu troli ko.. rambang mata kawe ni.. sume nak diamiknye.. nasib baik en hubby dok jeling2 je.. hehehe.. isyarat tu ye.. ko paham2 sndiri la yo.. wakakakak...

antara brg2 yg memang wajib ado.. telur.. ni pun tahan seminggu lebih jo.. pastu kena bli lg.. kat umah aku tu sume antu telor.. hihi..

nugget pun kena ada yo.. hotdog, chicken ball sume tu pun wajib ado.. malam2 klu tak selera nasik, bley layan bnda2 ni je..

ni je la yg sempat aku nyopping.. nasib baik tesco da nak tutup.. klu tak mau amik satu troli lg.. hehehhee..

deko2 with en hubby

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments
aktiviti ktorg this weekend?? takde wat gapo pun.. dok umah jo.. cuma en hubby ngan adik2 dia with our kids kuar gi jmpa dealer kete.. dorg da wat appointment nak jumpo.. aku tak ikt pun.. perut ku meragam.. tak sdap badan.. so stay kat umah je la... layan tv pastu tido.. hehehe... pas dorg blk ptg tu, trus wat projek yg slama ni asyik tertangguh je.. mendeko umah.. da brapa bln dok umah ni, dinding kosong je.. tak feel lgsg.. hehehe.. so kebetulan ada adik2 en hubby, bley la dorg tlg pe yg patut kan.. b'sungguh2 la dorg m'drill dinding sume.. hihi.. aku?? aku bg arahan je.. hahaha.... aku kan mandor.. wakakaka... jgn mare ye en hubby... hihihi...


gambo separuh je ye.. seksi sgt.. hehehe..
frame ni adiah wedding ktorg.. from staff2 pej KSU.. thanks yo...

jam pun bru nak letak ye.. slama ni tgk la jam kat astro tu je.. hahaha.. thats frame dr adik aku yg jauh nun di sabah.. da lamo da frame ni.. tp bru nak gantung..

ni plak dr katering tmpt ktorg slalu order makan2.. tima kasih ye.. hehehe..




haaaa... ni plak menu dinner ktorg mlm semalam.. ekceli ni utk makan petang.. tp sb asyik dok sibuk mendrill, lupa nak goreng.. hahaha.. da pas maghrib tu baru la hegeh2 nak goreng.. makan utk dinner je la trus.. aku wat meehoon lada hitam.. dpt idea dr blog kak hana.. klu kat tempat aku, ktorg panggil meehoon singapore.. sodap.. buat sepeket, abis licin.. adik2 en hubby suko makan.. alhamdulillah.. nsb baik la pe yg aku masak utk dorg, kna ngan tekak dorg ni.. kan org kelate, riso la tak mkn pedas2 ni.. aku plak pantang makan bnda2 manis.. tak minat btol.. tak feel la makan manis2 ni.. hahaha.. kalo pedas2, baru layan kan.. hihihi...

ni sayur yg aku masukkan dlm meehoon tu.. aku klu goreng meehoon mmg suka letak kobis.. sdap!!! hehhee.. saja je tambah cili hijau yg bulat2 tu.. bg colourful skit meehoon tu.. bru menarik kan..

fish ball & geng2 nye..
da siap!!! hias la skit ngan telur yg dipotong2.. tgk telur tu, trus lapo lg.. hahaha..




MEEHOON SINGAPORE
-meehoon - rendam dlu ye
-fish ball & kwn2
-udang
-carrot
-kobis
-cili hijo yg bulat tu
-lada hitam - tumbuk ye
-*sebiji bwg merah
-*4 ulas bwg putih
-*udang kering
-sos tiram

*blender kan sume bahan2 ni.

-goreng udang smpai kemerah-merahan skit.. masukkan bahan* tadi.. biar smpai naik bau skit..
-masukkan sos tiram ngan lada hitam.. masukkan fish ball & kwn2nye... kaco kan.. jgn plak lupa perasakan ngan garam ye.. kang tawar la plak..
-masukkan sayur2 tadi.. aku suka klu sayur tu masak btol, tak suka klu sayur half cooked.. t'pulang pd korg la ye nak mcm mana sayur tu..
-last bru masukk meehoon tadi.. da siap.. bley la hidangkan ngan telur yg dipotong2 tadi.. bley jgk klu korg nak makan ngan sambal kicap.. lg mengancam.. mmg berpeluh2 la.. hihihi..

Saturday, 24 April 2010

thanks to yaty beckham

Posted by mrs. tarmizi at 4:30 pm 4 comments
just want to say thanks kat yaty beckham.. hehehe.. beckham tu!! dia la yg godek2 blog aku smpai da pulih sepenuhnye.. hahaha.. kan sblm2 ni entry kat blog aku ni asyik kuar dua kali... bl korg scroll kat bwh, kuar lg entry tu.. aku punya la sakit aty nengok nye.. da godek2 tak bley jgk.. last2 col yaty suh tlg tgkkan... ngan misha skali aku calling2 suh tgkkan.. hahaha.. tu la, da buta IT tpi still nak b'blogging.. hahaha.. alhamdulillah, akhirnye da ok blog aku ni.. hehehe.. thanks ye yaty...

makan beramai2

Posted by mrs. tarmizi at 3:00 pm 0 comments
lunch tadi aku masak lebih skit.. adik2 ipar aku aka adik2 en hubby dtg umah.. hehhee.. dorg mmg slalu dtg cni.. seminggu @ 2 minggu skali dorg dtg.. klu dorg dtg, riuh skit umah ni.. best la skit kan.. klu tak, kami berempat je.. bosan jgk kdg2 tu.. bdk2 ni lg la sronok klu pokcik2 dorg tu dtg.. asyik b'kepit je.. tak layan da umi ngan ayah dorg ni haaa.. hehehe.. best r kan.. bley la umi ngan ayah kuar dating2.. hihihi.. aku masak sayur bayam tumis, ayam masak kicap, ikan masak asam again.. hehehe.. da jd one of my peberet lauk plak.. hihih.. and rendang keling.. yg ni my own resipi.. nti2 aku ltak resipi nye kat cni yo...


sayur bayam tumis...

rendang keling.. napo aku ltak nama rendang keling?? coz kaler dia.. hahahaa...

ikan masak asam.. aku guna ikan kembong rebus...

ayam masak kicap...

Friday, 23 April 2010

my luvly frenz

Posted by mrs. tarmizi at 5:30 pm 0 comments


haaa.. amik ko... skali aku link berderet2.. hahaha.. ni antara blog2 yg aku tiap2 hari wajib jenguk.. hihihi.. especially, yg blog resipi2 tu la.. da tu asyik pening je pikir pe la yg nak masak utk family kan.. susah2 bkak je blog dorg, trus dpt idea.. b'lambak2 ko.. smpai tak tau la plak nak masak yg mana satu.. hehehehe..

mee udang

Posted by mrs. tarmizi at 2:00 pm 2 comments

dinner semalam aku wat mee udang.. lama da teringin nak makan.. tp bila balik taiping, tak sempat2 jgk nak gi makan kat kuala sepetang tu.. so nak lepaskan gian, wat sndiri je la.. hehhee.. resipi mcm biasa la, godek2 kat blog kak hana.. hehehe.. thanks kak hana... sodap sgt2...



MEE UDANG

Bahan2

sepeket mee kuning
udang - yg ado kat umah, saiz kecik2 je.. hentam je la ye...
4 sb lada giling
*4 ulas bawang merah@1 biji bwg besar
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering
*1/2 inci halia
*1 inci lengkuas
*1 btg serai
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng


Cara-cara
  • Rebus udang hingga masak.tapis keluar udang dan asingkan.Air rebusan jgn buang. nak sedap lagik masukkan air rebusan daging.
  • Tumis cili kisar hingga garing.Kisar bahan bertanda *.Tumis bahan kisar hingga betul garing dan naik bau.
  • Masukkan air rebusan udang.biar kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili dan renehkan kuah.
  • Masukkan garam dan gula. lagi lama korg masak kuah ni, lagi sedap.
  • klu korg nak pekat lg kuahnye masukkan la keledek/kentang yg da lenyek td.. aku tak letak pun.. hehehe
  • Celur mee, taugeh dan sawi.Masukkan udang yg telah direbus tadi.tuang kuah & taburlah dgn daun bawang dan bawang goreng.

lunch - 22/4/2010

Posted by mrs. tarmizi at 10:30 am 0 comments
our lunch hr tu dua jenis lauk je.. ekceli satu.. hehhee.. yg satu lg lauk yg balance semalamnye.. umah ni klu wat sayur2 tak jln sgt.. lgpun klu nak makan meriah2, time weekend je.. time weekdays, biasa2 je.. aku masak sambal ikan keli... my kids punya peberet.. every week kna ada menu ikan keli.. dan tiap2 minggu jgk la aku kena beli ikan keli.. dlu beli sekilo je, skrg ni da kena tambah setengah kilo for one week.. suka bebeno dorg tu ngan ikan keli.. skali masak je da abis, mlm nye kna goreng lain plak.. nmpaknye ayah dorg kena ternak ikan keli la pasni.. hihihi..


lauk semalamnye plak, ikan masak asam.. yg ni aku amik kat blog kak hana.. mmg best r masak ni.. mmg sodap!!!.. en hubby pun suko.. selera btol makan nasik ngan lauk ni..






ikan masak asam

bahan

-ikan pisang

-*3 ulas bawang putih

-*3 biji bawang kecil

-*1/2 inci halia

-*1/2 inci lengkuas

-*1 sudu jintan manis

-1 biji bawang besar - potong bulat

-5 biji cili api - korg belah dua ye

-sebatang serai - diketuk

-2 sudu air asam jawo

cara2

  • goreng ikan td, tapi jgn terlalu garing
  • tumbuk bahan2 bertanda * dan tumiskan bersama serai hingga kekuningan

  • masukkan cili api, bawang besar dan air asam jawo tadi. then masukkan ikan

  • masukkan garam, masak hingga kuah pekat

  • siap!!

Thursday, 22 April 2010

our bekfes

Posted by mrs. tarmizi at 1:00 pm 0 comments
pagi ni ktorg bekfes bubur jagung.. hihihi.. ni sume angkara si jijul tu la.. sbuk sgt nak makan bubur jagung.. tak pasal2 aku kena wat.. siap bwk jagung lg dtg umah aku.. hmmm.. sabo je la.. aku masakkan je.. sedap tak sedap, tak tau la kan.. dia tu byk songeh skit.. cerewet nak mampos.. sapa jd bini dia, make sure ye pndai masak.. klu tak tahan telinga je la ngan mamat sorg ni.. demand tinggi tu.. hahaha...



keow teow ladna

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments
salam sume.. hihihi.. hr nie aku nak tayang dinner ktorg mlm td.. aku wat keow teow ladna.. lamo da tak makan keow teow ladna ni.. ms dok jengah2 blog kak hana, t'jumpa plak resipi ni.. pikir2 bahan2 sume da ada dlm fridge.. so why not, aku masak ni mlm ni kan. hihihi.. balik tu pas solat sume2 trus cargas masuk dapur.. mmg sodap keow teow ni.. sedap sungguh la.. hihihi.. aku bg 5 bintang.. kikiki.. sndiri masak sndiri bg kan.. anak2 aku pun suka.. siap bertambah lg masing2.. si kakak yg sblm ni tak mkn benda2 cenggini, trus makan plak mlm tadi.. siap bertambah lg.. en hubby?? lg la tambah kan. wakakakaka.. dia kata sodap.. hihihi..



bahan-bahan

BAHAN A

sepeket keow teow

minyak masak

kicap pekat

BAHAN B

dada ayam/daging

tepung ubi/tepung jagung

maggi seasoning

BAHAN C

bawang putih - cincang

udang

fish ball

sotong

sawi

baby corn
carrot - potong nipis2

telur - dikocok

1sb tepung jagung - bancuh ngan sedikit air
*klu korg nak tambah sayur2 lain bley jgk.. up to u la kan.. dlm fridge aku ada bahan2 ni je.. hihihi


cara2

BAHAN A

-panaskan minyak dalam kuali, masukkan keow teow yg da dibasuh tadi. masukkan kicap pekat dan gaul sebati... angkat dan ketepikan

BAHAN B

-gaulkan kesemua bahan2 dan ketepikan... perap lebih kurang 10 min..

BAHAN C

-panaskan minyak, tumiskan bawang putih.. then masukkan bahan2 perap tadi.. pastikan bahan2 perap tadi masak.. masukkan fish ball, sotong.. kemudian masukkan lobak, baby corn dan kacau... biarkan mendidih dan kemudian masukkan sayur sawi tadi.. perasakan mana yg kurang.. means korg kna tambahkan garam ke pak aji ke, mana2 yg kurang la kan.. then bru korg masukkan telur yg dikocok td.. last skali bru korg masukkan tepung jagung yg dibancuh tadi.. kacau hingga pekat...

da siap!! bley la hidangkan.. masukkan keow teow td dlm pinggan dan curahkan kuah tadi ke atas keow teow tu.. bley hidangkan ngan lada jeruk @ powderkan lada putih kat atasnye.. tp aku takde lada jeruk.. so aku potong je cili burung tu, letak kicap.. best jgk.. rasa pedas2 skit.. mmg sodap la!!! hehehehe.. selamat mencuba ye korg..

Wednesday, 21 April 2010

bihun sup

Posted by mrs. tarmizi at 10:00 am 0 comments
yuhhuuu... hehehe.. sj je nak tayang kat korg dinner ktorg mlm td.. hehehe.. en hubby request nak make bihun sup... pas je dia ckp mcm tu, dlm kepala trus pikir bahan ada ke tak... bl telek2 sume bahan2 da ada, so aku pun trus je la onn... bihun sup pun ok gak.. lamo da tak pekena bihun sup ni.. huhuhu... balik je keje trus cargas masak.. dibantu oleh helper ku, si kakak.. hehehe... dia tolong aku wat begedil je.. tolong tumbuk2 pe yg patut.. alhamdulillah jgk ada helper sorg ni.. klu tak mau b'silat aku sorg2 kan.. hehehe..


ayam yg dicarik2.. tp aku carik beso2 skit.. klu halus2 sgt, kang tak terasa ayam nye..
begedil.. nampak mcm cucur pun ado.. en hubby aku suka ngan begedil ni.. dia kata sodap.. siap request suh wat lg.. hehehe.. say thanks kat anak dara awak tu ye.. klu dia tak tolong, takde la begedil comey2 cenggini.. hihihi..

nyumm..nyum... jemput2 ye korg.. hihihi...

resipi ni aku amik kat blog kak hana.. bru je jengah2 blog dia.. dok google cri resipi wat koleksi trus terjumpa ngan blog dia.. gile byk koleksi masakan dia.. best ooooo.. hehehe.. bley la nti aku cuba sume2 resipi tu.. da mintak permission ngan dia da pun.. dpt green light da.. tocei2.. sronok kan dpt try resipi2 baru.. aku suka... thats one of my hobby.. cooking!!!.. yuhuuu...
nti2 aku ltak link dia kat blog ye.. thanks kat hana...

still under construction

Posted by mrs. tarmizi at 8:00 am 0 comments
for the time being, blog ni still under construction.. wakakakak.. ayat tak bley blah kan.. huhu.. aku tgh merepair lg blog aku ni.. wat masa ni, tu la yg t'mampu aku wat.. nak wat yg canggih2 lagi, kawe tak pandai.. hihihi.. ni pun jenuh la godek2.. brapa kali tukar template ni.. en hubby asyik complain je.. kaler tak cantik la, itu la ini la.. adoii.. byk songeh jgk ye en hubby ni.. huhu.. tp bagus.. aku suka.. bl dia komen2 sume tu, thats mean dia amik tau perkembangan blog aku ni.. thats mean jgk, dia support aku.. hehehe.. tocei3..

nti rajin and ada masa lg, aku godek2 la tambah pe yg patut ye..

Tuesday, 20 April 2010

ole2 from perlis

Posted by mrs. tarmizi at 12:00 pm 0 comments
taraaa.. ni oleh2 yg en hubby bwk balik from perlis.. hehehe.. buah mangga ngan ikan bilis.. da tak tau nak beli apa la tu... ikan bilis pun ok jugak.. bley wat stok 2 bulan tu.. hihihi..




anak teruna aku yg rajin tolong umi dia kat dapur.. ni dia tgh balut harum manis tu.. buah tu blm masak lg.. so nak bg cepat masak, u have to balut2 dia la.. then peram kan..

proses baikpulih

Posted by mrs. tarmizi at 11:27 am 0 comments
yuhhhuuu...
sori la yo.. aku ni tgh dlm proses baikpulih blog aku.. dok tgh nak cri template yg 3 columns punyo.. hehheeh.. sori la yo.. asyik b'ubah wajah je blog aku tu.. akan b'ubah dr masa ke semasa, smpai la aku btol2 puas aty ngan template tu.. aku ni byk songeh skit.. selagi tak puas aty, slagi tu la aku godek2 smpai puas.. huhuhu..

aktiviti di hujung minggu

Posted by mrs. tarmizi at 9:00 am 0 comments
last weekend takde aktivit menarik pun yg aku wat.. bgn tido trus siapkan pe yg patut.. iron bju sume2 for one week... budak2 siapkan homework ngan exercise dorg.. da settle sume tu, lunch.. after lunch, layan tv smpai ke petang.. hehehe.. pas solat asar tu, budak2 ni da bising2 bosan dok umah.. so, trus angkut dorg g alamanda.. ktorg gi makan kat POWER BOWL CAFE... hehehe..


ni angah punyo.. power burger.. senak perut nak abiskan burger ni...



nasi goreng kakak.. dia wajib la nasik kan.. tapi nasi goreng ni mmg terbaiiiikkk.. huhuhu..

this is mine.. mee goreng.. pun sodap jgk..




diakhiri ngan pose dr si kakak.. huhu.. jgn da beso2 jd minah rempit sudah la ye.. mau kena penyepak je kang.. wakakaka...


 

Template Design By:
SkinCorner