Thursday, 21 January 2010

hmmm...

Posted by mrs. tarmizi at 10:20 am
mcm2 isu kan skrg ni.. dlm paper mcm2 cite... psl buang bapak la, anak bunuh bpk, pancung bapak, mcm2 sgt la.. agak nye ni la tanda2 akhir zaman.. mcm2 sgt.. ngan ekonomi yg huru hara lg.. huuuhhh.. runsing2..


hr selasa, otw nak gi anta ke skolah aku t'dgr Pak Nil dok pot pet pot pet psl si anak tgl bpk dorg kat bus stand n sorg lg tgl kan bpk dia kat klinik.. aku yg dgr ms tu fuhhh gile btol la anak2 skrg ni.. aku pun sbg sorg anak.. t'pk jgk, how come dorg bley wat smpai mcm tu ek?? takde aty perut ke dorg ni?? mana kasih syg dorg?? takde perasaan ke?? nauzubillah.. tkt sgt2 klu stu hari nti Allah t'balikkan aty aku plak.. mtk simpang jauh2.. jgn la aku jd smpai cenggitu.. tp insyaAllah, berkat tunjuk ajar mak pak aku utk kami adk beradik, insyaAllah tak jd mcm tu.. insyaAllah.. hehehe.. byk beno insyaAllah kan..



nape ye bley jd smpai mcm tu?? b'brapa mgu yg lps pun psl anak pancung kepala bpk dia, then gi tanam kat shah alam.. ya Allah, mcm mana dia sgp wat mcm tu?? aku rs dia gile la.. mmg gile tahap tak bley nak normal da.. mkn ubt pun, tak kan baik da.. tgu mati je kut.. eeeeeeeeee.. mcm mana ley jd cenggitu?? bg aku stu je, punca nye, tak SOLAT... dlu ada sorg ustaz ni slalu ckp ngan aku, nak tau tak nape skrg ni jd sumbang mahram, anak derhaka bagai tu?? sb nye stu je.. SOLAT.. bl kt tak solat, cenggini la jdnye.. klu kt SOLAT, tak byk, skit ada lg iman kat dada tu.. tp klu totally tak SOLAT lgsg, mana nak mai iman tu?? lu pk la sendiri..




aku sndiri pun ada pengalaman mcm ni.. tak jd kat diri aku, tp happen to my kids.. kdg2 aku t'pk klu la umur pjg, anak2 da besar.. mcm mana ek?? bley ke dorg accept pe yg jd kat dorg.. bley ke dorg accept org yg da buang dorg mcm tu je.. bley ke dorg tolerate ngan darah daging dorg tu??bley ke dorg trima pe yg org tu wat kat dorg?? bley ke?? even aku pun kdg2 rasa marah ngan pe yg 'org' tu wat kat kami anak beranak... tp bl d'pk2 mgkn ni takdir ktorg.. Allah tak kan menguji makhluk Dia if org tu tak leh nak tgung kan.. tp as human, kdg2 ada rasa marah, ada rs skit aty, ada rs geram, ada rs dendam..tp smpai bl kan?? sebenci mana pun aku kat dia, aku ingat yg aku pnah hdp susah & snang ngan dia.. dan Allah menduga aku jdkan dia suami aku slama b'brapa thn.. so, nak benci smpai tahap mana kan?? klu ikt benci, smpai ke mati pun tak abis..




what u give, u get back.. mgkn stu hari nti, 'org' tu akn dpt bahagian dia.. sapa tau kan.. aku tak pnah ajar anak2 aku benci ngan darah daging dorg sndiri.. tp bdk2 phm n ingat pe yg kt wat kat dorg.. dorg save dlm dorg punya memory tau.. hahaha.. especially my doter, dia ingat je pe yg 'org' tu wat kat umi dia.. she alwiz ckp, 'kakak tak suka dia.. kakak benci dia.. don't ask me psl dia lg'.. huhuhu.. tkt umi.. hehehe.. pdhal dlu dia la anak kesygan 'org' tu.. rapat giler ok.. bl da jd mcm ni, how?? nak slh kan sapa bl stu hr nti dia sndiri tak leh nak accept 'org' tu bpk dia?? i try to pujuk dia, jgn benci dia.. he's your father.. smpai bl2 tak bley buang.. nti nak kawen, kna cri dia jgk tau.. dia jwb pe tau, tak kawen pun takpe.. lgpun ayah kan ada.. bg ayah je la.. oooo.. poor u.. sian sgt2.. bdk tak phm lg.. take time utk dia phm sume ni.. aku pun tak tau mcm mana 'org' tu bley buang anak2 dia sndiri, pd hal dlu dia la yg plg syg anak2.. aku marah skit pun smpai gado2 ngan dia.. smpai masam muka b'hari2.. but now, dia plak yg buang anak?? dia plak yg ckp tak kisah if one day anak2 tak bley nak accept dia.. coz dia da ada org yg baik bley jd dia smpai mati.. very confident kan?? wife is wife.. tak sm ngan anak2.. anak tu rezeki Allah.. klu hr ni wife ko jg ko, stu hr dia mati dlu drp ko sapa yg nak jg?? anak2 jgk kan?? klu skrg ko da buang anak2, bl ko tgl sebatang kara nti, ms tu la bru ko ingat anak2 yg ko da buang skrg..



aku pun klu bley, tak nak anak2 aku buang bpk dorg.. benci bpk dorg.. sb aku tak nak nti org lain akan blame aku tak pndai didik anak.. msti org akan slhkan aku.. msti org akn ckp aku yg ajar anak2 aku benci bpk sndiri.. aku cm bley nasihat anak2 aku, cm bley pujuk dorg, cm bley didik dorg.. aku pun tak nak anak2 aku hdp ngan rs marah, rs benci.. smpai bl kan.. tak kan nak pusing2 mcm ni smpai ke tua.. yg lepas, just let it go.. tp utk yg sebelah sna, ingat2 la.. msg2 ada tggjwb.. msg2 ada tanggungan.. klu ko pk nak lepas diri ko je, tp niaya org tak snang hdp ko.. tmbh2 lg ko wat kat darah daging ko sndiri.. mgkn kat dunia ni t'lepas, kat SANA nti, jwb la ye.. nti bl ko da tua, da sakit, da nazak, ms tu bru nak ingat anak n anak2 plak tak leh nak accept ko, jgn slhkan aku ye.. jgn plak nak ckp aku tak pndai didik anak.. as i said, what u give, u get back.. ingat2 la slalu.. hihihi.. for me, aku da jlnkan tggjwb aku.. selagi t'mampu..



aku slalu msuk blog akak sorg ni.. ska sgt2 bc blog dia.. bg aku dia ni sorg pmpn yg baik.. mmg baik.. mak bpk dia da b'jaya didik anak2.. jd manusia.. bkn jd haiwan.. bg aku blog dia mcm islamic sgt2.. byk la knowledge kita bley dpt dlm blog dia ni.. nice blog.. hihihi.. nti snang2 aku wat la link ke blog akak ni.. tak sompek lg..

0 comments:

 

Template Design By:
SkinCorner